levantou-solutions-amazon-cramer_news

E-handeln tar större kliv i kristider – toalettpapper och handsprit toppade Amazons försäljning

Coronaviruset har skakat om marknaden rejält den senaste tiden. Börserna har fallit i Asien, Europa och Nordamerika. Samtidigt har priset på olja sjunkit till historiskt låga värden. Flera bolag vinstvarnade och de största industrikoncernerna Volvo och Scania varslade personal på grund av komponentbrist och minskad efterfrågan. 

Trots det kaos och den ovisshet som fortfarande råder så finns det en handfull bolag som står pall mot krafterna när det blåser som värst. Västvärldens största e-handelsplattform, Amazon, är en av dessa. Deras aktie har sedan årsskiftet stigit med 24%. Sätt detta i jämförelse med andra större aktörer såsom Apple, Facebook och Google vars kurser ligger på minus för året. 

Medan majoriteten av alla bolag backar, avvaktar och varslar, så gör Amazon tvärtom. Den 17:e mars annonserade de 100.000 nya jobb i deras fulfillment centers runtom i USA. Detta var ett svar på en ökad tillströmning av kunder och försäljning de senaste veckorna, då Covid-19 fått folk att handla mer digitalt än fysiskt. I skrivande stund har Amazon dessutom stoppat alla säljare som använder sig av deras logistiklösning att fylla på sitt lager, om de inte säljer produkter som ingår i en specifik kategori vill säga. Varor som exklusivt tas emot av fulfillment-centren just nu är hushållsvaror och mat, alltså produkter som behövs i vardagen. 

En rapport från Amazon visar att de mest sökta termerna de senaste veckorna ingår i just de prioriterade kategorierna. De mest sökta termerna är bland annat; toalettpapper, handsprit, våtservetter, barnmat och receptfria läkemedel. Efterfrågan på dessa varor ökade markant på Amazon eftersom hamstrande medborgare tömde de fysiska butikerna på bara några dagar. Frågan som många företag och varumärken ställer sig nu är vad som händer när situationen stabiliserats. Kommer gemene man som testat digital handel under kristider att gå tillbaka till fysisk handel i samma utsträckning? Eller kommer e-handeln och framförallt Amazon ta ytterligare marknadsandelar när vi väl tagit oss igenom krisen som viruset skapat? En sak som vi tror är säker är att Amazon åtminstone inte kommer ut svagare ur den här krisen. Speciellt inte när basvaror som toalettpapper och handsprit toppat internetförsäljningen i USA under några veckor.